NjKV mamin ajvar

Ja spadam u velike ljubitelje ajvara i veoma sam kritična prema kupovnim. Prema mom mišljenju samo mama pravi ajvar onakav kakav treba da bude, sve ostalo je samo bleda kopija.

Ove godine sam se odlučila i ja da se okušam u izradi ajvara (mama svake godine preti da je to poslednja godina da pravi, pa reko’ da vežbam!!).

Generalno recept je veoma jednostavan, ali traži vreme. Iako se tegla pojede dok trepneš, na kraju se isplati uložiti malo vremena i truda.

Sastojci:

10 kg crvenih paprika
2 kg plavog patlidžana
300 mL ulja
cvrkić sirćeta (ne znam tačno šta joj ovo znači, ali ja sam stavila 4 supene kašike!)

Način pripreme:

Paprike i patlidžane ispeći na roštilju (ili plotni ili u rerni) i odmah stavljati u najlon kesu da se potpare (lakše se ljušte!). Ja sam koristila neki turski roštilj, malo sporije ide, ali sve bude odlično pečeno.

Oljuštiti paprike i patlidžane i ostaviti da se ocede (ja sam ostavila preko noći). Samleti sve na mašini za meso

U šerpi zagrejati ulje i dodati samlevenu smesu i sirće. Pržiti na umerenoj vatri dok se ne vidi dno kada se povuče varjača

Za to vreme oprati tegle i staviti ih u rernu na 125ºC

Kada je ajvar gotov vrućeg sipati u vruće tegle, zatvoriti celofanonom, staviti poklopac i vratiti u vruću rernu. Rernu isključiti i ostaviti da se sve zajedno ohladi.

Jedino što ostaje je da se uživa.

I evo ga NjKV mamin ajvar.

ajvar6

Ja sam za prvi put pravila pola mere i ispalo mi je 6 manjih tegli.

ajvar3

Što se tiče načina konzumiranja ja preferiram sledećih pet, složeno po prioritetima.

  1. Direktno kašikom iz tegle (uz dodatak čvaraka)

ajvar2

  1. Kombinacija hleb-puter-ajvar (malo sira ne škodi)

ajvar5

  1. Urnebes salata

Recept za moju varijantu urnebes salate možete naći na sledećem linku.

urnebes1

  1. Mini pletenice

Originalni recept je sa sirom, ali sam ja pravila i sa ajvarom

pletenica1

  1. Pinđur rolnice

I opet sam zamenila originalni recept i pravila sa ajvarom

rolnice1

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Rada kaže:

    Svaka cast. Obozavam ajvar. U pravu si sto kazes pojede se dok trepnes. Jedino sto ga ja pravim samo od paprika, ne dodajem patlidzan. Meni je tako najlepsi.

    Liked by 1 person

    1. marijakorac kaže:

      Hvala Rado!! Svako ima svog favorita i… vredi potruditi se i utrositi vreme da se napravi!!

      Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s